Wróć   polish:Elite:board > dyskusja > motoryzacja > opinie i informacje
opinie i informacje ...na temat auta/motocykla/części oraz pomoc przy zakupie, sprowadzeniu

Temat zamknięty
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 01.11.2011, 20:38
Avatar fisherek
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Postów: 348
Postów w giełdzie: 0
Question Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

Witam, nie wiem który model wybrać, Vectra mi się od zawsze podobała ale jedynym minusem jaki widzę jest to że jest go zbyt wiele i sie chyba troszkę opatrzył, Peugeot mi sie nawet podoba ale też słyszałem nieciekawe opinie na temat francuskich marek...

Który w byście polecili od strony technicznej i który wam sie bardziej podoba?

Sedan/limuzyna
rocznik powyżej 2007
do 30 000zł
skłaniam sie ku Dieslowi




POZDRAWIAM i Dziękuję za Pomoc

  #2 (permalink)  
Stare 03.11.2011, 18:01
Avatar fisherek
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Postów: 348
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

no w tej chwili mam Opla Astrę II i jestem z niej BARDZO ZADOWOLONY!
Boje sie też tego że wybiorę Peugeota i będę żałował jeśli ewentualnie będzie sie coś rąbać ;\ że nie wybrałem jednak zaufanego niemca

ma ktos z was Peugeota 407 albo Vectrę C- zadowoleni jesteście?

  #3 (permalink)  
Stare 06.11.2011, 16:15
Avatar Don Ciechu
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Skąd: Człuchów
Postów: 343
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

Jezdzilem przez rok Vectrą C 1.8. Szczerze? Nie polecam. Silnik slaby, zamulony. Wykonanie wnetrza - galka biegow kilka razy zostawala mi w rece, a lakier z dachu i zderzaka zszedl podczas mycia. Lusterka strasznie sie łuszczyły. Dodatkowo, co 2-3 tygodnie nalezalo wymienic zarowkę stopu albo kierunkowskazu. Moze akuat trafilem na felerny model, a szkoda bo autko zawsze mi sie podobalo.

Ostatnio kilka razy jezdzilem 3 letnim 407 z 2.0 benzyna. Powiem tak - Bardzo ciche i miekkie autko. Nie jestem fanem francuzów, ale wiekszych wad nie zauwazylem.

Na pewno 407 jest duzo ladniejsza, ale jak z trwaloscia to nie powiem. Podsumowujac, mozesz trafic na zadbanego Opla, ale tez sie przejechac jak ja. Przez ten czas Peugeot bardziej trafil w moj gust.
__________________


  #4 (permalink)  
Stare 14.11.2011, 20:47
Avatar Don Ciechu
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Skąd: Człuchów
Postów: 343
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

Możliwe, ze byl lakierowany. Niestety, nie jestem w stanie ani potwierdzic ani zaprzeczyc.
Natomiast kolega ma 1,9CDTI i nie skarzyl sie na niego, wiec moze byc w porzadku. Ale mowie - jakosc wykonania wnetrza mnie przerazila.
__________________


  #5 (permalink)  
Stare 14.11.2011, 20:49
Avatar Don Ciechu
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2006
Skąd: Człuchów
Postów: 343
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

Możliwe, ze byl lakierowany. Niestety, nie jestem w stanie ani potwierdzic ani zaprzeczyc.
Natomiast kolega ma 1,9CDTI i nie skarzyl sie na niego, wiec moze byc w porzadku. Ale mowie - jakosc wykonania wnetrza mnie przerazila.
__________________


  #6 (permalink)  
Stare 19.11.2011, 19:41
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2006
Postów: 8
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Re: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

Ja mam vectrę 1.9 CDTI 120 KM 2004. Posiadam ten samochód od 2009 roku i jestem z niego zadowolony. Przejechałem nim 45kkm - jak narazie tylko jedna poważniejsza awaria. Myślę, że mogę go polecić. Natomiast o 407 niewiele mogę powiedzieć - brałem go pod uwagę przy zakupie, ale trafiłem na raczej zajechane egzemplarze.
Dlatego moja rada jest taka - jeżeli nie wiadomo który lepszy to należy sprawdzić wszystkie okoliczne samochody, którymi się jest zainteresowanym i wybrać ten egzemplarz, który będzie w najlepszym stanie.

  #7 (permalink)  
Stare 20.11.2011, 21:24
Avatar cruze
Member
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Postów: 41
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

Jak koniecznie musisz wybierać między tymi dwoma samochodami - to bierz Opla. Zawsze to części będą tańsze. Peugeot może i ma ładniejszą linię nadwozia ale ten samochód jest bardzo "delikatny".
Pozdrawiam
__________________

  #8 (permalink)  
Stare 20.11.2011, 22:04
Avatar fisherek
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Postów: 348
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

a wiecie może jak z awaryjnością i blachą u tych 2 aut?

  #9 (permalink)  
Stare 20.11.2011, 22:26
Avatar cruze
Member
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Postów: 41
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

Typowe usterki wiedza podręcznikowa:

VECTRA C:
- usterki modułu CIM (sterujące układem kierowniczym ) - znajomy ma i na to narzeka
- przepalające się żarówki
- Awaryjne alternatory (początek produkcji)
- chrobotanie w przednim zawieszeniu np. zatarte łożyska McPhersona
- Wypalające się tłoki (3.0 CDTI)
- Rozrząd, układ wtryskowy ( Diesle TDI)

Zdecydowanie lepsze są modele VC po lifcie czyli po 2005 roku - jeśli diesel to fiatowski 1.9 CDTI - 120 KM

PEUGEOT 407:
- szybkie zużycie filtra cząstek stałych w dieslach jest drogi w obsłudze
- w dieslach szybko zużywa się dwumasowe koło pasowe paska osprzętu oraz koło zamachowe
- w silnikach benzynowych dochodzi do awarii kaset zapłonu. Objaw to nierownomierna praca silnika oraz komunikat o awarii katalizatora
- awarie modułu komfortu BIS
- szybkie zużycie wielowahaczowego zawieszenia przedniej osi.

Co do blach - to opel jak nie bity będzie miał na mój gust lepszą. Zwróć uwagę na to, że więcej po naszych drogach jeździ VC niż 407 - coś musi w tym być. W życiu bym nie kupił 407 w dieslu ze względu na ten cudny filtr cząsteczek stałych

pozdrawiam
__________________

  #10 (permalink)  
Stare 23.11.2011, 22:09
Avatar fisherek
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2007
Postów: 348
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Opel Vectra C czy Peugeot 407- KTÓRY WYBRAĆ?

zdecydowany juz jestem na OPLA jednak, co niemieckie to niemieckie, szkoda tylko ze w tym nowszym modelu Vectry zmienili tylko z przodu światła a z tyłu nic ;|

DZIĘX ZA POMOC
Temat zamknięty

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
Opinie Peugeot 407 2.0HDI 2005,2006 rok Sedan hasik opinie i informacje 3 27.05.2009 16:38
Opel Vectra B Bartek_89 opinie i informacje 7 24.12.2008 00:31
PEUGEOT 407 / 407 SW / 407 COUPE - Instrukcja Obsługi - [PL] dunaj2 instrukcje obsługi 0 04.11.2008 11:53
Peugeot 407 sw justynkaaa opinie i informacje 3 20.10.2008 19:46
Opel Vectra A loloplay opinie i informacje 5 06.04.2008 17:56


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:36.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1417188985

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327