Wróć   polish:Elite:board > dyskusja > motoryzacja > opinie i informacje
opinie i informacje ...na temat auta/motocykla/części oraz pomoc przy zakupie, sprowadzeniu

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 12.01.2009, 21:36
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2005
Postów: 4
Postów w giełdzie: 0
Smile MB VITO czy VW TRANSPORTER

Witam
Chcę kupić auto dostawcze i zastanawiam sie nad Mercedesem Vito i VW transporterem do wydania około 20tyś zł doradzcie coś wady i zalety tych samochodów??

  #2 (permalink)  
Stare 13.01.2009, 16:29
Avatar Gruchowski
CB & Truck Ekspert
 
Zarejestrowany: May 2008
Postów: 222
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: MB VITO czy VW TRANSPORTER

Transporter, Transporter i jeszcze raz Transporter, bardzo fajne i wygodne auto. Vito nie jest udaną konstrukcją szczególnie pierwsza wersja. Transporter będzie droższy w zakupie ale to się zwróci . Polecam silniki 2,5 TDI szczególnie 102 km,wystarczająca moc i bezawaryjność a i ten pomruk 5 cylindrów jest cudowny , dobrym silnikiem(ale słabym) jest 2,4 D typowy wół roboczy, silniki 1,9 D odradzam są za słabe. Jak masz jakieś pytania to pisz znam te auta na wylot
__________________
Daf XF 95 SC 430 km 05r. + Krone burtówka

  #3 (permalink)  
Stare 13.01.2009, 17:19
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2005
Postów: 4
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: MB VITO czy VW TRANSPORTER

dzięki napisz jak możesz na co zwrócić uwagę przy zakupie Transportera??

  #4 (permalink)  
Stare 13.01.2009, 17:52
Avatar matin1993
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Postów: 2
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: MB VITO czy VW TRANSPORTER

Powiem Ci tak. Obydwie konstrukcje w ostatnich latach się popsuły. Polecam ci transportery T4 samochód nie do zajechania! Za to Vw ma chyba najgorsze serwisy jakie widziałem. Sam mam najnowszy model VW i żaden autoryzowany serwis nie umie mi do dzisiaj wyregulować drzwi odsuwanych tak żeby nie rysowały nadwozia. Zgadzam się z kolegą wyżej co do silnika. Proponuje 2,5 TDI, 1.9 kiepsko się zbiera i masz wrażenie jakbyś jeździł taczką. Zwróć uwagę na stan i przebieg. Te auta są niestety zwykle mocno eksploatowane. Ale sam takim jeździłem i miałem może 2 poważniejsze awarie. Zwróć jeszcze uwagę na to czy był regularnie serwisowany. VW ma strasznie drogie części ale do tego modelu o zamienniki czy używki nie trzeba się martwić.
Co do mercedesa to podobno ten najnowszy model jest strasznie awaryjny.

Tak jak przedmówca polecam transportera. Ale t4!!, najlepiej ten nowszej generacji z poduchami i tak jak powiedziałem 2,5 TDI. t5 to już nie to samo, awarie sprzęgieł, skrzyń szkoda gadać...

  #5 (permalink)  
Stare 13.01.2009, 18:46
Junior Member
 
Zarejestrowany: Oct 2008
Postów: 4
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: MB VITO czy VW TRANSPORTER

Również polecam T4. Może jest brzydszy od vito czy t5 (chociaż po liftingu wyglądają bardzo przyzwoice) to bezawaryjna konstrukcja nie do zajechania. 2.5tdi jest już dosyć drogi w eksploatacji, szczególnie wymiana rozrządu ( trzeba rozmontować przód i opuścić silnik... Tragedia) ale osiągi jak w golfie 1.9tdi także jak na dostawczaka super. Mi się bardziej ze względu na praktyczność spodobał 2.4D silna maszyna, do ciągnięcia lawet itp idealny. Silnik mojemu znajomemu się rozleciał dopiero po 650tkm ciągania przyczep, lawet i zalewania różnymi olejami roślinnymi, biodieslami itp. na które nie zwraca uwagi

  #6 (permalink)  
Stare 16.01.2009, 20:24
Avatar Gruchowski
CB & Truck Ekspert
 
Zarejestrowany: May 2008
Postów: 222
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: MB VITO czy VW TRANSPORTER

Cytat:
Napisał mariofreezer Zobacz post
dzięki napisz jak możesz na co zwrócić uwagę przy zakupie Transportera??
Najlepiej podpiąć VAG(złącze w plastiku osłaniającym kolumnę kierownicy) wtedy można się czegoś dowiedzieć , takie typowe rzeczy to np. Stukająca vacum pompa(wymiana bolca w vacum pompie ulecza ten problem) warto też pooglądać dokładnie blacharkę, jeśli nic nie było naprawiane to "ruda" nie powinna się pojawić. Nie zwracaj uwagi na odstający pas przedni bo to typowe dla T4 przy różnych naprawach ściąga się go i po jakimś czasie wyrabiają sie zaczepy(nowe kosztują grosze). 2,5 TDI 88 km od 2,5 TDI 102 km można odróżnić tym że 102 km ma intercooler zaraz pod maską u góry. Deski rozdzielcze zmieniały się w 1994,1997,2000, ta ostatnia miała juz podświetlenie niebiesko-czerwone, pozostałe miały zielone podświetlenie. Nowy przód tzw. uśmiech wszedł 1996 na początku do Multivan`a i caravelle, potem to już było wymieszane . Napisz konkretnie co chcesz wiedzieć.
__________________
Daf XF 95 SC 430 km 05r. + Krone burtówka

  #7 (permalink)  
Stare 27.01.2009, 12:06
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Postów: 18
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: MB VITO czy VW TRANSPORTER

VW transporter t4 2.5tdi 102 konny. a co chcesz konkretnie woźić tym autem...?
Bo są dwie wersie t4 krótki i długi. No i jeszcze wysoki:P
Odpowiedz

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
audi bmw mazda czy vw CJ_Suchy opinie i informacje 19 04.05.2008 09:15
seat ibiza 1.9 tdi, vw lupo 1.4 tdi, vw golf 1.9 tdi czy vw polo 1.9 tdi co wybrac??? .:SMOKOZORD:. opinie i informacje 6 30.04.2008 13:35
cikawostka vw transporter jupiter2580 motoryzacyjny Off Topic 12 22.12.2007 14:13
Skoda czy VW (Octavia & Passat) userr888 opinie i informacje 28 05.12.2007 15:59
GF 8600 256 mb GT czy GF 7600 512 mb GS? kulig archiwum forum sprzęt 4 03.09.2007 12:44


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:20.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1409444447

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345