Wróć   polish:Elite:board > dyskusja > motoryzacja > opinie i informacje
opinie i informacje ...na temat auta/motocykla/części oraz pomoc przy zakupie, sprowadzeniu

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 12:13
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 14
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

Interesuje mnie czy dla tego silnika przebieg 190 tys. km to dużo? Wiem, że to troszkę jak wróżenie z fusów bo wszystko zależy od tego jak traktowany był itd. ale tak czysto orientacyjnie przy założeniu standardowej jazdy ile jeszcze na takim silniku można przejechać w miarę bezawaryjnie. Noszę się z zamiarem kupna A3 z 2001 roku z takim silnikiem, model ten odpowiada mi choć mocno trzyma cenę i zastanawiam się czy warto taki kupić czy może coś innego nowszego, z mniejszym przebiegiem.
Ewentualnie prosiłbym jakieś inne uwagi na temat tego właśnie silnika.

  #2 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 12:38
SpeedLover
 
Zarejestrowany: May 2005
Postów: 2 506
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

Cytat:
Napisał mastik Zobacz post
Interesuje mnie czy dla tego silnika przebieg 190 tys. km to dużo? Wiem, że to troszkę jak wróżenie z fusów bo wszystko zależy od tego jak traktowany był itd. ale tak czysto orientacyjnie przy założeniu standardowej jazdy ile jeszcze na takim silniku można przejechać w miarę bezawaryjnie. Noszę się z zamiarem kupna A3 z 2001 roku z takim silnikiem, model ten odpowiada mi choć mocno trzyma cenę i zastanawiam się czy warto taki kupić czy może coś innego nowszego, z mniejszym przebiegiem.
Ewentualnie prosiłbym jakieś inne uwagi na temat tego właśnie silnika.
Masz 100% pewność co do tego przebiegu?

ASZ jest niestety na pompowtryskach, które lubią się psuć na nieodpowiedniej jakości paliwie.

Turbina może siąść, lecz wynika to z użytkowania.

Do tego przepływomierze.

To trzy główne usterki, które możesz spotkać do przebiegu 400-500tys. km.

190k to ogólnie niedużo, ale nie wiadomo jak z autentycznością przebiegu. 23 tysiące rocznie jak na diesla z tamtych lat to bardzo mało, sprowadzane z zachodu mają zazwyczaj 35-70 tys. rocznie.
__________________
...bo każdy dzień to wyścig...
[؛oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo
180PS || 200PS

  #3 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 14:15
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 14
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

Cytat:
Napisał lukiroman Zobacz post
Masz 100% pewność co do tego przebiegu?

ASZ jest niestety na pompowtryskach, które lubią się psuć na nieodpowiedniej jakości paliwie.

Turbina może siąść, lecz wynika to z użytkowania.

Do tego przepływomierze.

To trzy główne usterki, które możesz spotkać do przebiegu 400-500tys. km.

190k to ogólnie niedużo, ale nie wiadomo jak z autentycznością przebiegu. 23 tysiące rocznie jak na diesla z tamtych lat to bardzo mało, sprowadzane z zachodu mają zazwyczaj 35-70 tys. rocznie.
pewności 100% nie mam ale jest to samochód od znajomego znajomego (niby nic ale nie jest to handlarz i samochód troszkę w Polsce jest). Troszkę przerażają mnie te mompowtryski bo koszt jednego to jak sprawdzałem na internecie kwota w okolicach 2000 zł. Na eksploatacji nie mam zamiaru specjalnie oszczędzać jeśli trzeba będzie naprawiać ale też nie mam sakiewki bez dna, więc może warto coś innego młodszego (choć nie ukrywam, ze A3 bardzo mi odpowiada).

  #4 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 16:01
Mechanik
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Postów: 411
Postów w giełdzie: 4
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

to bierz A3 na zwykłej pompie 90km bodajże
__________________
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. S.LEM

  #5 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 17:57
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 14
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

Cytat:
Napisał McViRR Zobacz post
to bierz A3 na zwykłej pompie 90km bodajże
no właśnie, tylko 90 KM a 130 KM, to duża różnica no i niestety już mniej by mi się podobało. Do tego to co mam teraz do kupienia to właśnie ASZ i tu zastanawiam się czy czekać czy brać.
Pozdrawiam

  #6 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 18:40
SpeedLover
 
Zarejestrowany: May 2005
Postów: 2 506
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

Cytat:
Napisał mastik Zobacz post
no właśnie, tylko 90 KM a 130 KM, to duża różnica no i niestety już mniej by mi się podobało. Do tego to co mam teraz do kupienia to właśnie ASZ i tu zastanawiam się czy czekać czy brać.
Pozdrawiam
Jeśli masz pewność przebiegu, możesz brać, ale nie wierzyłbym w każde słowo, nawet znajomego znajomego...

Musisz pamiętać jednak o paliwie dobrej jakości.

Pompa była w silnikach 90/110KM.

Ja osobiście szukałbym 110 konnej wersji, pojechał do Mastersa (wa-wa), zrobił chip, ze 110KM robi się ok. 145KM, 235Nm przeradza się w 305Nm.

I czego chcieć więcej? Moc, brak pompowtrysków, wytrzymałość.
__________________
...bo każdy dzień to wyścig...
[؛oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo
180PS || 200PS

  #7 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 19:34
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2009
Postów: 14
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

Cytat:
Napisał lukiroman Zobacz post
Jeśli masz pewność przebiegu, możesz brać, ale nie wierzyłbym w każde słowo, nawet znajomego znajomego...

Musisz pamiętać jednak o paliwie dobrej jakości.

Pompa była w silnikach 90/110KM.

Ja osobiście szukałbym 110 konnej wersji, pojechał do Mastersa (wa-wa), zrobił chip, ze 110KM robi się ok. 145KM, 235Nm przeradza się w 305Nm.

I czego chcieć więcej? Moc, brak pompowtrysków, wytrzymałość.
Czyli jak rozumiem silniki 1.9 TDI 110 KM (bodaj oznaczenie AHF) nie mają tych nieszczęsnych pompowtryskiwaczy? A orientuje się ktoś może jak wygląda porównanie właśnie tych dwóch silników: ASZ i AHF? Chodzi mi o wytrzymałość i praktykę użytkowania bo spalanie zbliżone a różnica w mocy to 20 KM, ten pierwszy to zdaje się młodsza konstrukcja. Pytam bo silnik 1.9 TDI 110 KM był też montowany w Seacie Leonie, którym również jestem zainteresowany. 130 KM był w Leonie od 2003 a na ten rocznik to mnie już nie stać.

  #8 (permalink)  
Stare 06.09.2009, 22:32
SpeedLover
 
Zarejestrowany: May 2005
Postów: 2 506
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

Cytat:
Napisał mastik Zobacz post
Czyli jak rozumiem silniki 1.9 TDI 110 KM (bodaj oznaczenie AHF) nie mają tych nieszczęsnych pompowtryskiwaczy? A orientuje się ktoś może jak wygląda porównanie właśnie tych dwóch silników: ASZ i AHF? Chodzi mi o wytrzymałość i praktykę użytkowania bo spalanie zbliżone a różnica w mocy to 20 KM, ten pierwszy to zdaje się młodsza konstrukcja. Pytam bo silnik 1.9 TDI 110 KM był też montowany w Seacie Leonie, którym również jestem zainteresowany. 130 KM był w Leonie od 2003 a na ten rocznik to mnie już nie stać.
Jeśli mówimy tylko o 1.9 TDi w zakresach mocowych 90-130KM, to:

PD (pompowtryskiwacze) mają silniki:
ANU (90KM), AXR (100KM), ATD (100KM), AVB (100KM), BKC (105KM), BKE (115KM), AUY (115KM), AJM (115KM), ATJ (115KM) - silniki te oznaczone są TDI.

AVF (130KM), AWX (130KM), ASZ (130KM) - TDI.

Pompa wtryskowa, czyli IMO praktyczniejsze, to:
AGR (90KM), ALH (90KM), ASV (110KM), AVG (110KM), AHF (110KM).

Ja bym Ci polecał AHF - zwykła pompa rotacyjna (brak PD), do tego zawirusowanie.

Ogólnie wiele ludzi uważa, że pompowtryski to błąd koncernu Volkswagena.

Ile kosztuje? 1400zł w Mastersie. Polecam ich, bo masz w cenę wliczone hamowanie auta przed tuningiem, potem indywidualne dobieranie programu, kolejne hamowanie. Masz ukazany RZECZYWISTY przyrost mocy, a nie tak, że pojedziesz do jakiegoś zakładziku, zrobią Ci coś, nawet do końca nie wiesz co, auta nie "zbadasz", a oni Ci naobiecują, że ma 50KM więcej (i zapewne po pierwszym hamowaniu szok - gdzie moje 110KM?! jak zostało ze 102-105 ). Owszem, znajdziesz chipa w różnych cenach, za 500, 1000, 1500 zł - ale ta firma jest w 100% sprawdzona, mam jeszcze jedną z Poznania i jedną z Bielska Białej, które z czystym sumieniem polecam.

Przybliżone przyrosty po chipie u mastersa, to z silnika 90KM 210Nm (ok. 120KM, 285Nm), 110KM 235Nm (ok. 145KM, 305Nm), 130KM 320Nm (ok. 165KM, 380Nm) i 150KM 325Nm (ok. 180KM, 400Nm).
__________________
...bo każdy dzień to wyścig...
[؛oƃǝuɹɐuoɾɔɐʇs po ʎzsɾǝıuɾɐɟ ʇsǝɾ doʇdɐl oƃǝzɔɐlp oʇo
180PS || 200PS

  #9 (permalink)  
Stare 07.09.2009, 23:24
Avatar pan_prezes_skora
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2008
Postów: 703
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: Jaka wytrzymałość silnika 1.9 TDI ASZ (audi a3)?

koszt regeneracji pompowtryskow to ok 500zl/szt

A gdzie Marcinkebi pokazał jakim jest poważnym człowiekiem? .

Kiedyś tu był, ale... już nie ma.

Długo nie ma....

Przepraszam, był, spytać się coś o prawko, ale znów znikł .

Chyba mnie nie lubi... ///Lucky
- nie no tak rozejrzalem sie po peb, to masakra- w co trzecim poscie na peb.pl ma cos mniej/duzo mniej inteligentnego do powiedzenia, szkoda ze go tu nie ma, o prawko pytal? ktos kto wyrywa laski spod gimnazjum porche cayenne jakims tam specjalnym o prawko... wybitny, szkoda, ze nie ma go z nami...
__________________
sygnatura 25x za ciężka! //Sality
Spoiler

 

Odpowiedz

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
problem z audi a3 szaki0007 problemy 13 17.07.2009 09:35
audi a3 8l 1.9 tdi 110 km czy toyota corolla IX 2.0 D-4D 110 KM ? anubis1981 opinie i informacje 1 11.07.2009 18:53
TrwaŁoŚĆ Silnika 2,5 Tdi 123MIELONY problemy 15 23.05.2008 23:58
Golf V 1.9 tdi czy audi a4 1.9 tdi kangurello1988 opinie i informacje 8 23.05.2008 09:45


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1413958950

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345