Wróć   polish:Elite:board > dyskusja > motoryzacja > opinie i informacje
opinie i informacje ...na temat auta/motocykla/części oraz pomoc przy zakupie, sprowadzeniu

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 17.09.2009, 16:56
Avatar MoNk22
Junior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Postów: 9
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

Witam!
Potrzebuję pomocy a raczej rady zastanawiam się nad kupnem Forda Mondeo MK3 w roczniku 2001-2003 z silnikiem TDCI 2,0 115KM
jaka jest awaryjność tego samochodu?
jak wygląda dostępność części i czy ich cena jest przyziemna?

jakim ewentualnie inne auto możecie polecić w podobnym roczniku koniecznie z silnikiem diesel do powiedzmy 18-19tyś

pozdrawiam

  #2 (permalink)  
Stare 17.09.2009, 21:05
Avatar bili117
Emerytowany moderator
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Skąd: Świętokrzyskie
Postów: 1 095
Postów w giełdzie: 2
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

Bardzo fajne auta, jednak żeby dobrze kupić trzeba się trochę najeździć. Sam często korzystam z mk3 ale w benzynie i jak dla mnie super autko. Diezle są w porządku jednak trzeba uważać podobnie jak w passatach na turbiny które dość często siadają. I oczywiście odradzam wersję hatchback bo z biegiem czasu klapa bagażnika staje się nieznośna i strasznie się tłucze na nierównościach, w kombiakach jest podobnie. W silnikach TDCi lubią również padać wtryski, trzeba się liczyć że przy przebiegu bliskim 200tyś zaczną siadać, jedyne lekarstwo na nie jest używanie co kilkanaście tysięcy km środka do czyszczenia wtrysków który stosuje się do paliwa.

Dość często również dwumasa lubi nawalić, więc po zakupie mondeo trzeba się liczyć że bezawaryjne ono nie będzie po jakimś czasie. Benzyniaki za to mają się trochę lepiej, korzystam dość często i przyznam że awarii po kilku latach użytkowania było bardzo mało.

  #3 (permalink)  
Stare 20.09.2009, 17:45
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Postów: 16
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

Kolego użytkuje takie mondeo od ponad roku,tyle że silnik 90km TDDi i ten 115km też jest TDDi.Tdci występowały w wersji 136km.Powiem ci tak.Ja jestem zadowolony.Mimo że miał być to samochód na sprzedaż(sam go osobiście przyprowadziłem)jeżdze i poza wymiana oleju co 20Tyś(rozrząd na łańcuszku)w ciagu roku i zrobieniu 27tyś(oryginalny przebieg 230tyś)Walnął przegub i sprężyna zawieszenia.Tyle.Sam jestem pod wrażeniem,wcześniej miałem Passata i tam psuło się o wiele więcej pierdółek.Moge ci polecić taki mondeo.Sam mam do sprzedania moje Kombi 2001r 90km,el.szyby,klima,alufelgi +opony zimowe,granatowe,naprawde moge polecic.

  #4 (permalink)  
Stare 30.09.2009, 10:52
Avatar MoNk22
Junior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Postów: 9
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

A powiedzcie mi jeszcze jak wygląda sytuacja z silnikami? Chodzi mi dokładnie o moc silnika... który jest lepszy ten 130km czy 115km ? spotykałem się już z różnymi opiniami ale zdania są podzielone z niewielką korzyścią na ten 115km

  #5 (permalink)  
Stare 30.09.2009, 11:41
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2009
Skąd: Szadek
Postów: 22
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

Witam, jestem właścicielem Forda Mondeo 2,0 TDCI 130 KM 2002 rocznik, kupiłem go niespełna pół roku temu przebieg miał 147 tyś. km. udokumentowany z naszego polskiego salonu. Fakt kupiłem go z walniętymi wtryskami, sprzedający skasował błędy i ja go niestety kupiłem, regeneracja trzech w moim przypadku to koszt ponad 2 tyś. zł. Niedawno padł mi czujnik położenia wałka rozrządu koszt 200PLN.
Myślę, że jak ktoś trafi na dobry samochodzik będzie zadowolony

Pozdrawiam

  #6 (permalink)  
Stare 30.09.2009, 13:06
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2007
Postów: 2
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

TDDI, łańcuszek rozrządu i pompa rotacyjna, nie pompowtryskiwacze.

  #7 (permalink)  
Stare 30.09.2009, 13:23
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 27
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

Powiem Ci tak fajne auto, dobrze się prowadzi, przestronne wnętrze chociaż silnik nie jest taki mocny jak np TDI. Ja kupujesz disla to musisz go dobrze sprawdzić.

  #8 (permalink)  
Stare 30.09.2009, 21:18
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2009
Postów: 5
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

mam mondka od roku kupiem w angli serwisowanego kombi . 2002 2L TDCI 240 tyś km. super auto mało pali a buta ma takiego że wyprzedzanie to przyjemność . skrzynia 5 ale przy 3tyś obrotów mam 160 km/h . bardzo cichy , wygodny , świetnie się trzyma drogi . na badaniach technicznych wyszły tuleje do wymiany na tylnim zawieszeniu . kupiłem zamieniki 14 szt za 200 zł .( niektóre były minimalne zamałe) po 7 z jednej strony.
ZAWSZE SŁYSZAŁEM ŻE FORD G... WART. BZDURA . FORD BARDZO SIĘ ZMIENIŁ. A ELEKTRYCZNA PRZEDNIA SZYBA TO GENIALNE ROZWIĄZANIE.

  #9 (permalink)  
Stare 07.10.2009, 11:09
Avatar MoNk22
Junior Member
 
Zarejestrowany: Apr 2008
Postów: 9
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK3 115KM 2001-2003

Hymm czyli podsumowując zdania są podzielone który silnik lepszy--> starszy TDDi czy nowsza generacja TDCI a trafienie dobrego to loteria?
Odpowiedz

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
Golf IV czy Mondeo mk3 konradb24 opinie i informacje 28 01.07.2011 11:49
Ford Mondeo Mk3 2.0 + instalacja gazowa opinie NowakDominik opinie i informacje 8 07.03.2010 07:20
Instalacja gazowa do mondeo mk3 gregorcr opinie i informacje 0 26.03.2009 16:26
Mondeo MK3 gregorcr opinie i informacje 6 24.02.2009 22:08
Laguna 2 vs. Mondeo Mk3 qrczas6230 opinie i informacje 13 13.04.2008 12:12


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:16.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1414030592

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345