Wróć   polish:Elite:board > dyskusja > motoryzacja > opinie i informacje
opinie i informacje ...na temat auta/motocykla/części oraz pomoc przy zakupie, sprowadzeniu

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 01.10.2009, 23:03
Avatar Olaaa_
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2006
Skąd: Wrocław
Postów: 3
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

Cześć

Zwracam się do Was, bo ja się na tym kompletnie nie znam. Zaznaczam jednak, że z racji tego, że jestem 21-letnią kobietą wcale nie rozglądam się za tico, cienko-cienko ani żadnymi hatchbackami

Niedawno zdałam egzamin ale miłością darzę kierownicę od zawsze. Rozglądam się za czymś, czym mogłabym się trochę poobijać ale też pojeździć na jakichś sensownych dystansach (z mojej miejscowości na studia mam 80 km, więc wolałabym, żeby auto nie klękło mi na środku autostrady ). Przyznam, że mogę wydać na samochód jakieś 4.000-5.000 PLN. Większe kwoty wchodzą w grę, ale zakup znacznie by się opóźnił.

Chciałam normalny samochód, z przyzwoitym silnikiem, ale żeby nie palił za dużo (czyli standardowe wymagania), auto nie może być malutkie bo najprawdopodobniej będzie mi służyć przez kolejnych 5-7 lat a przyznam, że w takich małych czuję się po prostu źle, mało bezpiecznie. Zastanawiałam się nad Skodą Octavią, bo kilka osób mi ją polecało. Nie chcę auta, które będzie się toczyć po ulicy, ale coś naprawdę przyzwoitego.

Możecie się śmiać ale szczerze myślałam nad jakimś starym BMW bo zawsze chciałam je mieć (jeszcze przed modą na ściąganie ich z Niemiec i dresów za ich kierownicą). Poza tym nawet mój instruktor mówił, że BMW i Mercedesy to auta, które nawet mając kilkanaście lat są dalej rewelacyjne (ale ile jest w tym prawdy?).

Właściwie czasem się śmiałam, że ludzie ściągają jakieś sypiące się BM-ki dla samego znaczka na masce. Stąd nie chcę BMW dla szpanu, ale dla siebie, bo mi się podobają. Faktycznie mnie ciekawi, czy lepiej kupić stare BMW (i spełnić swoje małe marzenie ) za 5tys czy trochę nowsze auto japońskie albo francuskie? Poza tym auto po jakim przebiegu daje trochę do myślenia?

Dodatkowo moje auto nie musi mieć tych wszystkich bajerów - za taką kasę nie spodziewam się klimatyzacji i elektryki. Ważne jest dla mnie żeby było takim wymarzonym, moim Za takie pieniądze nie liczę na najnowszy model Mercedesa, ale na autko, które będzie mi się podobać i będzie miało mimo swojego wieku jakieś sensowne osiągi, bo tłuczenie się max. 60km/h też niezbyt mi się uśmiecha...

Mam nadzieję, że mi pomożecie. Nawet odbiegające od moich wymagań Wasze sugestie są bardzo mile widziane. Pzdr!

  #2 (permalink)  
Stare 01.10.2009, 23:14
Avatar pan_prezes_skora
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2008
Postów: 703
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

kolezanko poczytaj sobie tematy nizej- sa tam chyba odpowiedzi na wszystkie twoje pytania, z bmw wlacznie.

pomylilas dzialy, przejzyj dzial opinie/informacje

__________________
sygnatura 25x za ciężka! //Sality
Spoiler

 


  #3 (permalink)  
Stare 01.10.2009, 23:48
Avatar Olaaa_
Junior Member
 
Zarejestrowany: Sep 2006
Skąd: Wrocław
Postów: 3
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

Ok dzięki, musiałam to przeoczyć, bo przeglądałam tematy

  #4 (permalink)  
Stare 02.10.2009, 00:17
Avatar pan_prezes_skora
Junior Member
 
Zarejestrowany: May 2008
Postów: 703
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

ja bym wskazywal na nadal uparcie na honde civic, ma ponadczasowy wyglad i jest to honda

np
__________________
sygnatura 25x za ciężka! //Sality
Spoiler

 


  #5 (permalink)  
Stare 02.10.2009, 00:53
Avatar Artih
Member
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Skąd: Bydgoszcz
Postów: 56
Postów w giełdzie: 0
Arrow Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

Honda Civic to nie jest zły pomysł ...


Poszukaj też autek:

- Lancia Delta - Citroen ZX
Oba te auta znajdziesz nawet z klimatyzacją (jak ZX z podanego ogłoszenia)
__________________

  #6 (permalink)  
Stare 06.10.2009, 04:30
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Postów: 144
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

civiczke oczywiście również polecam.. dla kobietki jest w sam raz..jednak nie za 5 tysięcy.. jeśli masz możliwość dołóż trochę, żeby nie kupić czegoś co się rozpada.. Za 6 tysi chyba powinnaś znależć coś zadbanego w wersji 1.3. 75km gaźnik. Mocy nie jest za mało, ale też nie porywa. Lepszym, bo ekonomiczniejszym i żwawszym wyjściem byłoby kupno silnika 1.5, ale za to trzeba dać ok 8tysięcy.

  #7 (permalink)  
Stare 06.10.2009, 14:30
Member
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Postów: 81
Postów w giełdzie: 5
Domyślnie Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

Ja bym kupił fiata punto I. Auto z mała pojemnością więc opłaty są możliwe do zniesienia, nie psuje się często, silnik nie jest skomplikowany, części nowe też nie są drogie, dużo części na rynku wtórnym. Za 6 tysięcy kupisz już auto z gazem i naprawdę zadbane.

  #8 (permalink)  
Stare 06.10.2009, 20:12
Avatar subaru
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2005
Skąd: White100Q
Postów: 158
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

Gratuluje zdania prawka!
A ja bym poszukal Lanosa w tej kwocie powinnac cos znalezc, lanos uchodzi za auto malo awaryjne spalanie nie jest rewelacyjne ale jest na rozsadnym poziomie. Stare BMW radzilbym zapic zimną wodą o skodzie octavii tez zapomnij za kwote do 5 tys chyba ze rozbitka do klepania ?
__________________

  #9 (permalink)  
Stare 06.10.2009, 21:19
Junior Member
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Postów: 144
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

corvus, a czy punto 1 nie było czasem bez wspomki?

  #10 (permalink)  
Stare 06.10.2009, 21:31
Avatar subaru
Senior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2005
Skąd: White100Q
Postów: 158
Postów w giełdzie: 0
Question Odp: pierwszy samochód dla dziewczyny - co polecacie?

"bogatsze" modele chyba mialy ? wspomaganie szczegolnie dla słabej (ale pięknej) plci szczegolnie przydatne, zwlaszcza przy parkowaniu, ja nadal polecam lanosa
__________________
Odpowiedz

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
pierwszy samochód - dziad do 6k lub na pare lat do ok 15k -> pomocy;) lesio86 opinie i informacje 7 06.10.2009 09:45
Pierwszy samochód hatebreader opinie i informacje 3 11.06.2009 02:01
Pierwszy samochód slimaqq opinie i informacje 3 04.06.2009 06:14
Jaki samochód jako pierwszy? Matiop23 opinie i informacje 7 30.07.2008 18:31


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1406689080

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345