Wróć   polish:Elite:board > dyskusja > motoryzacja > opinie i informacje
opinie i informacje ...na temat auta/motocykla/części oraz pomoc przy zakupie, sprowadzeniu

Temat zamknięty
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 24.01.2007, 20:20
Avatar .:SMOKOZORD:.
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Postów: 160
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie JAK sciagnac auto z USA??

Napiszcie czy ktos to juz robil??Jesli tak to jak??Jakie auta sie oplaca jakie nie??no i koszty.lece do stanow niedlugo i cos chce sciagnac.pare lat temu wyslalem auto z Usa ale podobno troche sie pozmienialo od tamtego czasu.pozdro

  #2 (permalink)  
Stare 25.01.2007, 01:27
Avatar qwertasdfg
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jul 2006
Postów: 386
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: JAK sciagnac auto z USA??

Teraz sie zmieniło na kożyć odnośnie akcyzy, nei jest progresywna z wiekiem, ale ogólnie to tak samo:

VAT
CŁO
AKCYZA
oraz
modyfikacje reflektorów i migaczy aby spełniały europejskie przepisy (chyab,z e kupisz japoński samochód, to zregóły one spełniają)

  #3 (permalink)  
Stare 03.02.2007, 20:48
Junior Member
 
Zarejestrowany: Mar 2006
Postów: 4
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: JAK sciagnac auto z USA??

Najbardziej opłaca się sprowadzać auta drogie i w miarę nowe.własnie na nich można poczynić największe oszczędności nawet do 50% wartości.
trzeba nawiązać kontakt z firmą za oceanem (również polską) ,która pomoże w wysłaniu twego nabytku promem ( ewentualnej licytacji).koszt o ile dobrze pamiętam to około 1000$.
najlepiej kupować auta całe,ponieważ powypadkowe są często okradane,a zdobycie tych części kłopotliwe.
warto jeszcze zastanowić się nad portem na którym chcemy odebrać bryczkę ja bym wybrał niemcy bo do polski może przypłynąć na dachu.
kiedyś widziałem kalkulacje:
auto w usa 40000 zł
koszty(akcyza,vat,transport itp) 60000 zł
wartość auta w polsce 190 000 zł (nawet sprowadzonego z usa)
rachunek prosty 90 tys w kieszeni

  #4 (permalink)  
Stare 19.11.2007, 09:47
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2007
Postów: 1
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: JAK sciagnac auto z USA??

Warunki zakupu auta
W 2006 roku z USA i Kanady sprowadzono do Polski 1537 używanych samochodów. Od stycznia do czerwca 2007 roku takich aut było już 879. Jeśli tendencja wzrostowa się utrzyma, to 2007 rok zakończy się wyższym wynikiem niż 2006 (jesienią dociera do polskich portów wiele aut kupionych za oceanem podczas wakacji). Z podobną do dzisiejszej sytuacją mieliśmy do czynienia na początku lat 90. Wówczas jednak auta sprowadzano głównie w ramach tzw. mienia przesiedleńczego. Powodów, dla których rośnie import używanych samochodów z USA, jest kilka. Najistotniejsze to atrakcyjne ceny i utrzymujący się niski kurs dolara.
Większość aut z USA jest produkcji niemieckiej
Wśród przywożonych zza oceanu samochodów dominują produkty niemieckich oraz japońskich koncernów. Większość to samochody bardzo młode, mające od kilku miesięcy do 2-3 lat. Nie brakuje również aut zupełnie nowych, kupionych u amerykańskich dilerów. Pierwsze egzemplarze najnowszego BMW X5 dotarły do gdańskiego dilera jeszcze przed premierą modelu w Polsce. Luksusowe auta terenowe stanowią zresztą najliczniejszą kategorię pojazdów przywożonych z USA (są to głównie Mercedesy, VW, Porsche, Infiniti i Lexusy). Auta zza oceanu można łatwo rozpoznać po wymaganych przez tamtejsze przepisy bocznych światłach obrysowych i kwadratowym miejscu na rejestrację w tylnym zderzaku lub klapie bagażnika.

Osobną, ale stale zwiększającą się grupą są samochody zabytkowe, zarówno youngtimery (czyli auta 25-, 30-letnie), jak i klasyki z lat 50. i 60. Nie brakuje też prawdziwych perełek, jak chociażby Fordów T z lat 20. ubiegłego wieku. Oprócz najczęściej przywożonych, okazałych krążowników szos na portowym placu w Gdyni można zobaczyć także auta sportowe i kabriolety. Samochody z USA sprowadza się nie tylko dlatego, że są tańsze w zakupie, ale przede wszystkim ze względu na niższą wartość, która stanowi podstawę do naliczania należności celnych i podatkowych.

Z USA trafiają do Polski auta mocno rozbite
Większość pojazdów, które trafiły do Polski zza oceanu to egzemplarze powypadkowe, bardzo mocno zmasakrowane. Niektóre są sprzedawane w takim stanie, inne pobieżnie remontowane. Nie polecamy kupowania takich "okazji". Najlepiej byłoby udać się po auto za ocean osobiście, ale to kosztuje. Można skorzystać z usług firm sprowadzających auta z USA, które ogłaszają się w internecie lub prasie, ale zawsze wiąże się to z ryzykiem, że otrzymamy auto nie takie, na jakie czekaliśmy. Ostrzegamy również przed kupowaniem samochodów ze zdjęć. Na ich podstawie nie stwierdzimy, czy np. silnik nie jest zatarty lub czy auto nie było zatopione.

Bezpieczniejsze jest kupowanie "amerykańca" w Polsce. Wówczas wiadomo z czym mamy do czynienia i łatwiej jest oszacować koszty naprawy. Zanim uwierzymy, że auto jest bezwypadkowe, najpierw dokładnie oceńmy, np. razem z rzeczoznawcą, jego stan techniczny. Pamiętajmy, że sprowadzenie auta spoza Unii wiąże się z koniecznością zapłaty cła, akcyzy i podatku VAT. W lepszej sytuacji są osoby, które zdecydowały się sprowadzić samochód z krajów należących do EFTA - m.in. Norwegii i Szwajcarii. W takim przypadku obowiązuje zerowa stawka celna. W odróżnieniu od aut sprowadzanych zza oceanu, te ze Szwajcarii częściej są bezwypadkowe i również mają bogate wyposażenie.

Koszty sprowadzenia samochodów osobowych spoza Unii Europejskiej:
- Podstawa naliczania cła: wartość transakcji powiększona o dodatkowe koszty transportu pojazdu i ewentualnego ubezpieczenia do granic Unii.

- Podstawa naliczania akcyzy: wartość celna powiększona o należne cło.

- Podstawa naliczania VAT: wartość celna powiększona o należne cło i podatek akcyzowy.

- Stawka celna - 10% (dot. m.in. USA i Kanady ), 0% - kraje EFTA (np. Norwegia, Szwajcaria).

- Stawki akcyzy: pojemność silnika do 2000 ccm - 3,1%, powyżej 2000 ccm - 13,6%.

- Opłaty rejestracyjne: ok. 250 zł (tablice rejestracyjne, karta pojazdu, dowód rejestracyjny itp.), opłata recyclingowa - 500 zł, przegląd na stacji diagnostycznej - 169 zł, opinia rzeczoznawcy potwierdzająca cechy identyfikacyjne auta - 200-600 zł.

- Transport samochodu z USA i Kanady: najczęściej auta nadawane są w New Jersey (koło Nowego Jorku) i po 21-26 dniach docierają do portu w Gdyni. Transport auta w kontenerze zbiorczym na tej linii kosztuje 800-1200 dol. (w kontenerze 40-stopowym mieszczą się 3-4 auta średniej klasy). Wysyłając samochód z Los Angeles, trzeba się liczyć z dopłatą ok. 100-1200 dol. (jedna mila dowozu auta do portu w USA to koszt ok. 1 dol.). Wynajęcie całego kontenera 40-stopowego New Jersey-Gdynia to ok. 2800-3100 dol. (Chicago-Gdynia ok. 3200-3900 dol.) Źródło: Izba Celna w Gdyni

Duży wybór oldtimerów
Koneserzy starych aut chętnie przywożą je z USA. Ze Stanów przywozi się najczęściej samochody amerykańskie i Mercedesy. Kupując uszkodzony pojazd w USA, warto od razu zatroszczyć się o części do niego. Zapewne i tak w czasie naprawy okaże się, że czegoś brakuje, to jednak prace renowacyjne będzie można już rozpocząć.

Koszty naprawy
Samochody ze Stanów Zjednoczonych w większości są powypadkowe. Kupując takie auto nienaprawione, trzeba się liczyć z problemami. Nieprawdą jest, że nie ma już kłopotów z zamiennikami. Wprawdzie większość części mechanicznych pasuje z europejskich wersji tego samego modelu, ale nie wszystkie. Te niuanse powodują, że auta zza oceanu długo stoją unieruchomione. Jeszcze gorzej jest z blacharką. Trzeba ją sprowadzać z USA. Nic prostszego? Pozory mylą. Transport morski jest tańszy niż lotniczy, ale trwa ponad miesiąc. Wysłanie części o dużych gabarytach samolotem (błotniki, zderzaki) jest bardzo kosztowne - mniej więcej przekracza 3 razy cenę części.

Przeważają samochody do 4 lat
- Z USA najczęściej sprowadzane są samochody kilkuletnie, przeważają egzemplarze w wieku do 4 lat. Większą część importu aut używanych z USA oraz Kanady stanowią pojazdy osobowe i vany. Dominują auta uszkodzone. Systematycznie rośnie także liczba sprowadzanych pojazdów zabytkowych. Zdarza się bowiem, że w dokumentach wiek pojazdów jest zaniżany. Osoby, które zastanawiają się nad sprowadzonym autem zza oceanu, powinny się zastanowić komu polecić tąka usługę .
Pomagamy w zakupie każdego samochodu z lictacji , nowego czy uzywanego w USA
Temat zamknięty

Tagi
auto, clo, import, samochod, sprowadzanie, usa, vat

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
jak sciagnac simloka z nokii 3120 mccn komórki 11 01.08.2006 15:37
jak sciagnac simlock z motoroli v2288 vipmielec komórki 3 29.04.2006 12:59
Jak sciagnac panel w nokii 6600 ?? vojtsieh komórki 1 15.04.2006 00:11
jak sciagnac plik torrent? skena technika p2p & p2m 1 10.07.2005 20:16


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1414764877

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345