![]() |
![]() |
|
|||||||
![]() |
![]() |
| Windows 7 problemy, dyskusja, pomoc >>Poradnik Komputerowy<< |
|
|
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat | Wygląd |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Odp. 1
Tak, da się - choć patrząc na pytanie nr 2 (nieco niejasno to napisaleś), domyślam się, że chcesz partycję D zmniejszyć, aby partycja C systemowa była większa niż masz wolnej przestrzeni - w takim przypadku nie da się tego zrobić spod instalatora. Odp. 2 Procent to 99% zachowania danych - zawsze jest ten 1% na jakiś błąd - albo użytkownika, albo bład od nas niezależny. Jeśli jest tak jak napisałem w odp. 1 to musisz pobrać sobie >>>Hiren's BootCD<<< - wypakowujesz, wypalasz obraz iso na CD i z niej bootujesz komputer, z menu wybierasz Mini Windows XP - po załadowaniu się MiniXP klikasz na pulpicie ikonę HBCD Tools -> teraz klikasz Programs -> Partition/Boot/MBR -> Partition Wizard Home Edition -> po otwarci programu klikasz prawym myszy na partycję D i wybierasz opcję Move/Resize -> po otwarciu okna łapiesz myszką z lewej strony partycji i zmniejszasz tyle i le potrzebujesz i klikasz OK -> teraz klikasz prawym myszy partycję C - jeśli tu ma być 7ka i nie zależy Ci na danych z C: klikasz Delete i OK -> teraz w miejscu unlocate prawy myszy i opcja Create i tworzysz pattycję Primary i system plików NTFS i klikasz OK -> teraz tylko z górnej belki w lewym rogu klikasz zielonego "ptaszka" Apply i czekasz, aż program wykona wszystkie operacje o czym Cięp owiadomi komunikatem - teraz tylko Start -> Restart i możesz rozpocząć stawianie 7ki
![]() |
![]() |
|
||||
|
To ja chyba wolę podzielić te partycje z poziomu już ledwo zipiącego XP'ka :P
I kolejne pytanie, czy EASEUS Partition Master 9.2.1 Home Edition chodzi na XP ? Bo jest to program którego wiem jak obsługiwać Dziękuję za bardzo przydatną odpowiedz.
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Jeśli partycje C jest to partycja nr 1, a partycja D jest to partycja nr 2 to nie ma takiej możliwości aby kosztem partycji D powiększyć partycje C bez utraty danych.
Łowca dał Ci instrukcje jak coś takiego zrobić z jednym ale, ta wolna przestrzeń która stworzysz to dane z niej zrobią papa czyli tyle danych ile powiekszysz partycje C. Mozna by bylo sie pokusić o odzyskanie danych później ale jakie szanse będą to trudno przewidzieć od 0 do 99% , na pewno coś stracisz. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Jeśli partycja D ma wolne miejsce to pomniejszając ją nie tracimy dnaych bo program pomniejszając partycje przenosi dane. Można się pokusić - chcąc mieć bardziej komfortowy spokuj umysłu - pomniejszyć partycję D z prawej strony (aby zrobić miejsce za partycją D) i poterm ją przesunąć o tą wolną przestrzeń robiąc wolne miejsce przed partcycją D - ale to "nieco" dłużej portrwa.
Instrukcja Partition Wizard Home Edition pod MiniXP
Spoiler
![]() |
![]() |
|
||||
|
Dysk mam 250 gb, partycja c: ma chyba 8-10 GB (z pamięci) z czego wolne 1 mb ^^
a partycja D ma resztę dysku i wolne ponad 200 gb Dziękuję za odpowiedzi, nie zamykać jeszcze bo może mi się coś jeszcze przytrafić w trakcie (jak na razie pobieram 7) Edit: Można zamknąć, poradziłem sobie dzięki pierwszemu tutkowi thx
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
| Wygląd | |
|
|