![]() |
![]() |
|
|||||||
![]() |
![]() |
| Windows 7 problemy, dyskusja, pomoc >>Poradnik Komputerowy<< |
|
|
|
LinkBack | Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat | Wygląd |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Jak widzę ktoś cię nieźle nabił w butelkę sprzedając tego lapka.
Po pierwsze jeśli na lapku był oryginalnie zainstalowany system x64 to powinieneś dostać płytkę również z takim systemem. Po drugie jeśli takiej płytki nie otrzymałeś to producent powinien utworzyć partycję recowery z takim systemem aby w razie kłopotów móc przywrócić na nowo system. Niestety takiej partycji ja nie widzę w zamieszczonej przez ciebie fotce. Masz oczywiście partycję 400 MB ale nie jest to recovery tylko partycja rozruchowa. Standardowo ma ona pojemność 100 MB ale w przypadku preinstalowanego systemy moż ona być większa. Partycja recowery normalnie zajmuje kilka GB. Inna niewiadoma to dlaczego ogóle dostałeś płytkę z systemem x86 ?
![]() |
![]() |
|
||||
|
Dokładnie tak jak mówi Łowca, Toshiba ma tak, że na partycji D ma folder HDD Recovery a w nim m.in. folder SWImg a w nim obraz instalki systemy pliki *.swm
(wg. mnie fatalne rozwiązanie aby do tego miał dostęp użytkownik). fotka: ![]() Możliwe, że jakiś plik został uszkodzony przez co program wywala błąd, ale instalka może nie jest uszkodzona i będzie można zainstalować system tylko, że robiąc pewien myk, omijając fabryczne menu, używając do tego Recovery & Backup ImageX 2.0 http://peb.pl/4546476-post40.html Ciebie interesuje wstęp + Przywracanie obrazu *.wim lub *.swm Przypisanie rozruchu możesz sobie darować ponieważ pliki rozruchowe masz sprawne i masz je na innej partycji. Tak więc tylko format i przywróć obraz nic wiecej. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Dzięki za informacje.
czemu dołączono 32bit nie mam pojęcia,laptop był kupiony w jakimś sklepie RTV którejś z sieci tego typu sklepów. jeśli chodzi o dysk D: to jego akurat kiedyś formatowałem niestety. z tym że tam nie widziałem żadnego folderu z systemem,jedynie była tam zapisywana cotygodniowa kopia zapasowa. Na nalepkach niestety nie zainstaluje systemu bo nalepka przyklejona na spodzie uległa wytarciu zanim pomyślałem żeby ją przepisać :/ istnieje jakiś program/sposób odświeżenia totalnego systemu? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Co do partycji recovery to koledzy wyżej zapewne mają rację , ja osobiście nie spotkałem się z takim głupim rozwiązaniem odnośnie recovery.
Jeśli wykonałeś format partycji D to raczej zapomnij o przywróceniu systemu za pomocą recovery. Plików recovery na portycji D mogłeś nie widzieć przed formatem bo zapewne miały status ukrytych chronionych plików systemowych . EDIT. Problem z nieczytelnym kluczem został opisany w tym wątku : http://peb.pl/windows-7/1311325-niec...icencyjna.html . Osobiście tego nie testowałem więc nie wiem czy sposób tu opisany jest skuteczny .
![]() |
![]() |
|
||||
|
Pobieramy >>>Hiren's BootCD<<< -> wypakuj i wypal na CD, zabootuje z niej komputer i z menu wybierz Mini Windows XP -> Po starcie Mini XP z pulpitu wybieramy HBCD Menu
W otwartym oknie klikamy Programs -> Passwords/Keys -> Product Key -> XP Reader/Changer Tu po uruchomieniu klikamy przycisk Read Remote Key i w okienku wskazujemy ścieżke C:\WINDOWS i klikamy OK - czekamy cierpliwie i po chwili mamy produkt key produkt ID PID Windows version Nie sugeruj się nazwą programu - doskonale odczytuje serial z 7ki
![]() |
![]() |
|
||||
|
Folder HDDRecovery w Toshibie nie jest ukryty, użytkownik ma do niego pełny dostęp, jak widać na fotce z mojego poprzedniego postu. Wg. mnie to największa głupota jaką można zrobić (dać użytkownikowi full dostęp do recovery).
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Przyznaję że na twojej fotce widziałem że omawiany folder nie jest ukryty ale pomyślałem że może zmieniłeś jego atrybuty.
Mniejsza z tym , nie miałem jak wcześniej wspominałem odczynienia z takim rozwiązaniem recovery i rzeczywiście masz rację , jest to totalna głupota. Niestety wiele koncernów komputerowych robi wszystko aby jak najbardziej umilić ![]() ![]() zwykłemu użytkownikowi korzystanie z takiego sprzętu.Jak dla mnie dziwna taktyka logistyczna którą pozostawiam bez komentarza bo brak mi słów aby wyrazić głupotę pseudo programistów niby markowych koncernów.
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
| Wygląd | |
|
|