Wróć   polish:Elite:board > hard- i software > windows > Windows 7
Windows 7 problemy, dyskusja, pomoc >>Poradnik Komputerowy<<

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 04.11.2009, 14:35
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Postów: 3
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Windows7 - problem z siecią - brak internetu

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Piszę tutaj bo mam dość irytujący problem z internetem w Windows 7, jest on następujący:
Na początku, wszystko było teoretycznie ok, ale po pewnym czasie, po odpaleniu komputera nie miałem dostępu do internetu. Na początku myślałem, że to może router, a jest nim LiveBox, więc pomyślałem, znowu się skubany zawiesił, zrestartowałem go i nic, internetu dalej nie ma, przywróciłem nawet ustawienia fabryczne i niestety też nic. Na ikonie połączenia w tray'u jest wykrzyknik w żółtym trójkącie, ale co najlepsze, po kliknięciu na ikone otwiera się małe okienko, w którym jes napisane "Połączono z" i wyświetla 2 następujące sieci
1 - Sieć (domowa, domyślnie przezemnie ustawiona podczas instalacji systemu)
2 - Sieć publiczna
Jest to bardzo dziwne, gdyż na początku w tym oknie była tylko pierwsza sieć i nie miałem problemu z internetem, odkąd pojawiła się ta druga internet zniknął.
Dadam, że na lapku, który łączy się z LiveBoxem przez wifi jest wszystko ok, także router jest skonfigurowany prawidłowo.
Aby problem zniknął i wróciło połączenie z internetem, muszę w "menadżerze urządzeń" odinstalować sterowniki do karty sieciowej i zrestartować komputer. Po restarcie system automatycznie wyszukuje stery karty sieciowej i mam dostęp do internetu. Niestety po pewnym czasie problem wraca i znów ten sam zabieg, odinstalowanie-restart-automatyczna instalacja sterów-ok, ale tylko na pewien czas. Dodam również, że instalowałem stery producenta sprzętu (jest to Asus P5Q), ale niestety po pewnym czasie problem jest ten sam, więc zrezygnowałem z nich, gdyż system sam wykrywa kartę sieciową, a podczas "zabiegu" przywracania połączenia, jest to mniej uciążliwe. Napiszę również, że jako antywira używam NOD32, ale to nie ma większego wpływu(tak myślę), gdyż na innych antywirach problem był ten sam.
Może jest ktoś, kto miał podobny problem, lub ktoś kto może znać rozwiązanie. Z góry dziękuję dla chętnych chcących udzielić pomocy. Pozdrawiam

  #2 (permalink)  
Stare 04.11.2009, 14:49
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Postów: 16
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

zobacz w konfiguracji routera czy nie ma czasami blokady na okresloną ilość IP. Zmień hasło do routera

  #3 (permalink)  
Stare 04.11.2009, 17:25
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Postów: 3
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

Cytat:
Napisał panduzede Zobacz post
zobacz w konfiguracji routera czy nie ma czasami blokady na okresloną ilość IP. Zmień hasło do routera
Co może mieć hasło do routera? I nie ma on blokady na określoną ilość IP. Jeszcze raz dodam, że na XP naprawde wszystko chulało na cacy...od momentu przesiadki na Win7 zaczęły się cyrki.

  #4 (permalink)  
Stare 04.11.2009, 17:49
Junior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Postów: 202
Postów w giełdzie: 1
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

Dokładnie ten sam problem , wszystko działa znaczy internet przez jakieś 10-15 minut a potem koniec , myślałem że coś namąciłem więc format i czysta instalaka na nowo , zainstalowałem ,sprawdziłem net działa więc nie dotykałem kompletnie nic i nic nie robiłem na kompie tylko co jakieś 2-3 minuty sprawdzałem czy strony się otwierają przez chwile się otwierały i to bardzo szybko a po 15 minutach tak jaby kabel uciął , aha za pierwszym razem przeskanowałem kompa spyremoverem okazało się siedzi robaczek sober32.exe nie powinien istniec już ze 2 lata , pod win 7 nie da się go niczym usunąć więc zrobiłem format , jak zainstalowałem drugi raz system to odrazu przeskanowałem spy było czysto a jak internet się stracił to znowu skan i sober się pokazał , stwierdzenie system zainfekowany robaczkiem który uaktywnia się po około 10-15 minutach , win7 sciągany z półki giełdy wersja uniwersalna tzw all i zainstalowana wersja ultimate , co ciekawe już trzy wersje sciągałem z tejże półki i wszystkie wykazują po zainstalowaniu i 15 minutach pracy wirusa sober32.exe , narazie dalej działam na xp i jeżeli by ten wirus siedził gdzieś w mojej sieci to powinien zatakować xp niestety/stety ale xp-nie atakuje , wiec moim zdaniem ktoś umieścił go w instalkach win7 , ten wirus skutecznie potrafi uniemoiżliwić otwieranie stron dlatego że ułamku sekundy potrafi wysyłac z kompa mase danych. Możesz sprawdzić w połaczeniach nawet jak internet nie działa ile bitów jest wysyłane .

  #5 (permalink)  
Stare 04.11.2009, 18:58
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Postów: 3
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

Cytat:
Napisał zbych1 Zobacz post
wiec moim zdaniem ktoś umieścił go w instalkach win7 , ten wirus skutecznie potrafi uniemoiżliwić otwieranie stron dlatego że ułamku sekundy potrafi wysyłac z kompa mase danych. Możesz sprawdzić w połaczeniach nawet jak internet nie działa ile bitów jest wysyłane .
Co do robaka, u mnie nic nie wykrywa, a Winde mam pudełkową zakupioną w sklepie, i mi net działa nawet 2 dni, po czym uruchamiam komputer i jest brak dostępu do internetu. Nic mi w połączeniach nie wysyła.

  #6 (permalink)  
Stare 20.11.2009, 20:00
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Postów: 6
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie

u mnie dla odmiany internet ma "migotanie" raz działa raz nie
czasem pomaga zwykły restart bez kabla a innym razem nie...
zdawało mi się, że sytuacja poprawiła się po dodaniu sufiksu DNS odpowiedniego dla tej sieci, ale jednak się tylko zdawało...

antyvirus AVG jest aktualny aktywny i nic nie znajduje

takie samo zachowanie miałem kiedyś na Viście i połączeniu bezprzewodowym
najwyraźniej rzeczywiście coś spie.dolili

na pozostałych kompach (XP, 2k3, Ubuntu) w sieci wszystko hula jak trzeba

no dobra to jeszcze kilka szczegółów:
za każdym razem sieć siada po zamknięciu i otwarciu klapki - tj uśpieniu i obudzeniu komputera (laptop to jest)
cokolwiek grzebnę w ustawieniach, cokolwiek zmienię to znów zaczyna po chwili działać

edytowałem ustawienia zaawansowane TCPIPv4:
-usunąłem te sufiksy co je wcześniej dodałem (wy nic nie musicie usuwać)
-dodałem Bramę - dokładnie tą samą którą zwraca polecenie "ipconfig /all"
-dodałem DNS - też z ustawień otrzymanych automatycznie

po zamknięciu zaawansowanych zobaczycie adresy Bramy i DNS już ustawione
następnie wracam do właściwości połączenia i odznaczam IPv6 i obie opcje związane z wykrywaniem topologi sieci (zostaje: Klient...; QoS; Udostępnianie...; IPv4)

teraz - przynajmniej na Toshibie Satellite działa prawidłowo - zarówno po uśpieniu jak i po restarcie i jak na razie jeszcze nie przestało działać samoczynnie

wszystkim życzę tego samego he he he

  #7 (permalink)  
Stare 21.11.2009, 12:18
Junior Member
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Postów: 5
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

A ja mam z kolei inny problem mianowicie mam osiedlową kablówkę i przy pierwszym uruchomieniu windowsa po jego instalacji wszystko ok. Natomiast przy kolejnym włączeniu wina wyświetla się komunikat "Brak dostępu do internetu" ale co śmieszniejsze internet działa, choć zdarza się że po paru godz internet przestaje działać i wtedy tylko restart pomaga. Zdałem się raz na "pomoc" systemu i po "zbadaniu pojawił się komunikat, że komputer jest prawdopodobnie skonfigurowany poprawnie, ale urządzenie lub zasób nie odpowiada(najlepsze jest to że miałem włączonego uTorrenta i ściągał normalnie choć nie aktualizował trackerów, a strony internetowe niestety nie działały). Za wszelkie sugestie z góry dzięki.

  #8 (permalink)  
Stare 21.11.2009, 19:46
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Postów: 6
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

nie wiem co u Ciebie jest przyczyną, ale spróbuj tak jak pisałem ustawić DNS oraz bramę. w razie potrzebujesz instrukcji krok po kroku to mogę coś wysmażyć.

Fakt że internet działa nadal częściowo - potwierdza problem z DNSem - wielokrotnie kiedy restartujesz serwer DNS w sieci, która ma łączność z internetem to stare połączenia działają, dopiero jak jest nawiązywane nowe - np. kiedy otwierasz jakiś link - to komp szuka rozwinięcia nazwy na adres IP (na DNSie) i nie znajduje więc nie działa. uTorrent najwyraźniej utrzymuje połączenia a nowe może nawiązywać po IPkach.

  #9 (permalink)  
Stare 21.11.2009, 20:05
Avatar cabanmat
Senior Member
 
Zarejestrowany: Jun 2008
Skąd: POLAND
Postów: 342
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

Pobierz najnowsze sterowniki karty sieciowej.
__________________
Intel Pentium Dual-Core 2x2.6 Ghz - 4 GB RAM DDR2 800 MHz - Geforce 9500 GT - HDD 250 GB Samsung - DVD-RW Samsung - 400 W IBOX - Windows Vista/Seven

  #10 (permalink)  
Stare 21.11.2009, 21:57
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: Płock/Londyn
Postów: 10
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Windows7 - problem z siecią - brak internetu

A sprawdzaliście, czy nie macie włączonej opcji oszczedzania energi?/ U mnie standardowo jest opcja wyłączenia karty sieciowej i karty wi-fi w laptopie więc możliwe że u was też tak jest.
__________________
Acer Aspire 7736G.
Intel Core 2 Duo T6600/Nvidia GF G210M/4GB RAM/ 500 GD HDD/17.3 HD+ LED LCD/ Win 7 Home Premium.
Odpowiedz

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
ESET Smart Security i udostępnianie Internetu w sieci bobec bezpieczeństwo i anonimowość 2 30.01.2012 20:40
Borderlands - brak zgodności z windows7 Wilczq problemy techniczne 5 07.12.2009 15:16
Udostępnianie internetu w sieci LAN maciek14166 sieci 10 10.01.2009 13:37
Pytanie dotyczące sieci i internetu shadowness archiwum forum windows 4 02.07.2007 13:54


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1414809126

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345