![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|||
|
Chociażby dlatego, że gdy podczas normalnej pracy systemu mam włączonych trochę więcej aplikacji (np. gg, firefox, media player, word, uTorrent, skype i antywirus) bądź jakąkolwiek grę, to komputer strasznie muli. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się, że na moim sprzęcie i Windows 7 taka gra jak FIFA10 może zacinać, a jednak, grać się nie da. Nie mówię tu już o bardziej wymagających grach. Dodam, że w chwili obecnej nie stać mnie na dokupienie sobie RAMu, choć mam to w planach, więc chciałbym coś z tym zdziałać do tego czasu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|||
|
Dobra, widzę, nikt nie odpowiada, więc domniemywam, że nie da się zmusić systemu by nie wstrzymywał pamięci, bądź też na dzień dzisiejszy takie rozwiązanie nie jest jeszcze znane. Ale jednocześnie nasuwa mi się pytanie dość oczywiste chyba: jeżeli ta pamięć wstrzymana działa jak cache, to czy da się ją jakby wyczyścić? Wiadomo, że w przeglądarkach tak to właśnie działa, może tutaj też tak się da? W sumie od razu po formacie ilość owej wstrzymanej pamięci przez Windows nie była aż tak duża, jednak z instalowaniem kolejnych programów i aplikacji stopniowo wzrastała i zapamiętywała ustawienia dla nich, więc może da się ją usunąć, by system musiał jakby te informacje zbierać od nowa. Myślę, że wiecie o co mi chodzi?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|||
|
Zajrzyj Tutaj sam nie testowalem tego ale na innym forum byl podany link do tego:
http://www.poradykomputerowe.pl/opty...201.html#tekst |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|||
|
Nie
Ta pamięć nie jest zablokowana, spójrz na diagram zużycia pamięci, pamięć aktualnie wykorzystywana jest równa sumie pamięci W użyciu i Zmodyfikowanej. Pamięć Wstrzymana jest traktowana jak wolna i wszelkie dane w niej przechowywane mają na celu jedynie wyeliminowanie czasu potrzebnego do ich wczytania z dysku w razie ewentualnego użycia. System stara się przewidzieć czego będziesz potrzebował za chwilę (osobiście uważam to za poroniony pomysł). W przypadku gdy do pamięci musi zostać wczytana jakaś biblioteka nie będąca w pamięci Wstrzymanej (a brakuje pamięci Wolnej) rozmiar pamięci Wstrzymanej będzie się zmniejszał w zależności od potrzeb. |
![]() |
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
| Wygląd | |
|
|