Witam, czytałem banity poradniki co do udostępniania.
Mam taki problem. Mam udostępnione udziały w sieci. Wszystko na zasadzie konta gość. Jednak kilka folderów chciałbym ustawić na hasło. Czy jest taka możliwość. Bo widzę, że jeśli udostępnia się folder na hasło, należy wyłączyć konto gość. Tylko wtedy cały dostęp do moich zasobów będzie zabroniony. Ja natomiast chce większość mieć ogólnodostępne a wybrane katalogi na hasło.
Zrobiłem już konto na kompie, na którym chce udostępnić na hasło. Przez Zarządzanie komputerem - użytkownicy - "Akcja" -> Nowy użytkownik. Dodałem go do grupy Gość (bo podobno tak się robi), w momencie udostępniania folderu , kreatorem dodałem
mu innego usera czyli tego co utworzyłem w systemie. Kreator automatycznie dodaje odpowiednie uprawnienia na poziomie ntfs. Jednak z laptopa wchodząc w sieci do zasobów, mogę przeglądać foldery , które wcześniej były dostępne na zasadzie polityki gość a nowe otrzymuje komunikat: System Windows nie może uzyskać dostępu do \\Konrad\wallpapers. Nie masz uprawnień dostępu do ......
Zapewne łączy się jako Gość. Spróbowałem mapować dysk i zaznaczając : "połącz przy użyciu innych poświadczeń" zalogować się z konta jakie utworzylem na stacjonarnym. A tu informacja "Określony folder jest aktualnie mapywany przy użyciu innej nazwy użytkownika i hasła" - to nie ma sensu. Proszę o pomoc.